Leverantör stäms efter salmonella i foder

Över 80 miljoner kronor, ja så mycket kräver staten av foderleverantören Lantmännen. Orsaken är utbrottet av salmonella som spreds med grisfoder i bland annat Sörmland tillverkat vid företagets fabrik i Norrköping. Smittan blir nu ett fall för tingsrätten, det uppger Sveriges Radio Östergötland.

Det var för exakt tre år sedan som salmonella upptäcktes vid provtagning på en gård i södra Östergötland. Men utbrottet skulle visa sig vara mycket mer omfattande än så.

Totalt drabbades ett 50-tal gårdar i Östergötland, Småland och Sörmland av salmonella. 70 000 svin slaktades på order av Jordbruksverket.

Boven i dramat var smittat grisfoder tillverkat i Lantmännens fabrik i Norrköping. Dom flesta uppfödarna har fått ersättning av Jordbruksverket för sina kostnader.

Sedan dess har det pågått en dragkamp mellan staten och Lantmännen om vem som i slutänden ska betala. Nu har staten tröttnat på diskussionerna och stämmer därför företaget på 82,5 miljoner kronor, den summa som Jordbruksverket betalat ut till grisuppfödarna.

En stämningsansökan har nu lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Daniel Klaar, SR Östergötland
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista