Planering för moskébygge går vidare

Arbetet med att hitta mark till en Moské i Eskilstuna fortsätter. Kommunen och föreningen Sabrinimoskén i Eskilstuna har nu enats vid ett möte om två möjliga placeringar som nu undersöks vidare. Tidigare har vi berättat att det inte fanns något uppdrag hos kommunen att aktivt hjälpa föreningen. Något som Tommy Hamberg, Vänsterpartiet, ordföranden i miljö- och byggnämnden i Eskilstuna kommun kallade ett missförstånd.

Men nu är Servat Barzangi ordföranden i föreningen nöjd, eftersom han anser att kommunen tagit tag i frågan.

De två platser som nu är aktuella är det gamla industri området på Väster i Eskilstuna och en tomt på fältet vid Balsta.

Båda är, enligt Servat Barzangi, centrala tomter som skulle fungera.

Problemet är att den eventuella marken eller fastigheten vid väster inte kan frigöras förrän på mycket lång sikt. Det handlar om många år. Och när det gäller Balsta så pågår planläggning av tomten redan och går inte de planerna att ändra, ja då är man tillbaka på ruta 1 igen.

Tommy Hamberg som är på konferens i Innsbruck i österrike när jag pratade med honom säger att arbetet ändå har tagit ett antal steg framåt.

Mycket därför att på det möte som nu hållits så var alla parter i kommunen som kan ha något med frågan att göra med. Och alla har fått uppdrag att undersöka sin del för att hitta lämplig mark eller byggnader. Nu går arbetet vidare med att finansiera bygget. Moskén måste ha en tomt på 5000 kvadratmeter och själva byggnaden måste vara minst 600 kvadratmeter.

Kostnaden beräknas till mellan 15 och 20 miljoner kronor. Men någon större mängd pengar finns det ännu inte säger Servat Barzangi,  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista