Trögt för Jehovas försäljningsplaner

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Jehovas vittnen velat sälja sina anläggningar, med sammankomsthallen, hotellet och vandrarhemmet Djupvik på Tosterön i Strängnäs. En affär som skulle kunna ge många tiotal miljoner kronor. Men försäljningsplanerna har gått i stå.

Det är själva sammankomsthallen som skapar problem eftersom det är svårt att hitta alternativa användningsoråden för den, det säger Börje Silfverberg som är ansvarig i gruppen inom Jehovas som planerat försäljningen.

För alternativa användningar, som till exempel handel, krävs en planändring. Men den frågan har ännu inte varit uppe för diskussion i Strängnäs kommun. Också en intern remissrunda och diskussioner inom Jehovas vittnen har bidragit till att den tänkta försäljningen tycks ha gått i stå.

Evenemangshallen Mälarforum med hotell gick i konkurs i början av 90-talet. Efter inledande motstånd från kommunen köpte Jehovas vittnen anläggningarna för vrakpriset 16 miljoner kronor.

Sedan dess har vittnena plöjt ner tiotals miljoner i underhåll och också köpt till Djupviks anstalt som förvandlats till vandrarhem.

Att man på ett och ett halvt år inte lyckats sälja betyder nu att det sannolikt blir ett par år till med stora sammankomster i Strängnäs.

Men på sikt räknar Börje Silfverberg ändå med att vittnena kommer att lämna anläggningarna.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".