Inga beslut om främlingsfientliga partier

Ingen av de större gymnasieskolorna i länet har fattat något beslut om hur man tänker göra om främlingsfientliga partier vill komma till skolan och informera om sin politik inför valet i höst.

Skolverket har tidigare kritiserat gymnasieskolorna i Katrineholm och Vingåker efter det att den politiska nämnden fattade ett beslut om att inte släppa in främlingsfientliga partier i skolan.

Nästan ingen rektor som Radio Sörmland talat med hade ett klart besked om hur man tänker göra om ett parti som har främlingsfientligt innehåll vill komma till deras gymnasieskola och informera. I Sörmland finns flera partier med mer eller mindre antidemokratiska kopplingar som ställer upp till val i både riksdag, landsting och kommun.

Många rektorer sköt frågan i från sig och tyckte bland annat att det var en fråga för den lokala skolstyrelsen och därmed politikerna.

I Katrineholm sa en rektor att frågan både var obehaglig och svår. Katrineholm och vingåker kritiserades av Skolverket efter det förra valet eftersom man inte gav alla partier samma förutsättningar att berätta om sin politik.

Flera andra rektorer sa att frågan är dubbel eftersom det handlar om partier som kan upplevas som kränkande eller diskriminerande. Något som gör att två frågor kolliderar. Dels frågan om yttrandefriheten, alla ska få säga sitt, och dels frågan om rätten, för elever, att inte bli diskriminerade.

I Stockholm visar en undersökning att varannan gymnasierektor säger nej till att partier med främlingsfientligt innehåll ska få komma till den egna skolan.  Det skriver Svenska Dagbladet på måndagen.

JO, Justitieombudsmannen, har tidigare sagt att den skola som stänger ute vissa partier och släpper in andra brister i allsidighet och att det inte räcker med att hänvisa till att man bara tar in partier som sitter i exempelvis riksdagen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista