Kommuner dåliga på HBT-frågor

Homosexuella i Sörmland har det inte bra, visar en undersökning från RFSL, riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Inte en enda av Sörmlands nio kommuner får nämligen fullt godkänt i undersökningen när det gäller vart HBT- personer, alltså homo-, bisexuella och transpersoner kan leva ett bra liv.

– Det är tragiskt eftersom om inte kommunen ser att man behöver jobba med medborgarfrågor som mänskliga rättighetsfrågor då kan det hända något tråkigt. I värsta fall kan det ju inträffa att homosexuella blir mördade eller hotade. Jag tycker inte att politikerna gör tillräckligt, säger Eva Ogenborg, ordförande för RFSL i Nyköping.

Sämst i länet när det gäller HBT-frågorna är enligt RFSL Gnesta, Oxelösund, Trosa och Vingåker som delar en 204:e plats, av de totalt 290. Kommunernas egen verksamhet, frekvensen av hatbrott och allmänhetens attityd till homosexuella är områden som man tittat på i undersökningen. Dessutom har man granskat skolan. Bland annat om skolplanen tar upp HBT-frågor. Vi har tidigare berättat att Nyköpings kommuns skolplan kritiserats hårt av både RFSL i Nyköping och homosexuella. Detta eftersom undervisning kring homosexuallitet inte tas upp i skolplanen.

– Det är klart att jag tycker att det är dåligt. Jag tycker att det är något som skolan självklart måste ta upp. Det är jättemycket som måste göras, dels så tas det bara upp på sexualundervisningen, och det går att få in på många fler nivåer. Väldigt ofta så framställs det som något väldigt främmande, som en väldigt minimal grupp, och der är ju inte riktigt så det är. Dessutom är det ju fördomar mot homosexuella som man dagligen får lov att tackla. Då sa nittonåriga Christian Friberg från Nyköping så här om sin situation som homosexuell.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista