Biogasanläggning i Katrineholm hotas

Den planerade biogasanläggningen i Katrineholm, hotas av att en viktig part i projektet, Kronfågels slakteri i Valla, är tveksam till att delta.

Katrineholms kommun fick nyligen 24 miljoner i statsbidrag för att i samarbete med näringslivet i kommunen bygga en biogasanläggning. Anläggningen är tänkt att producera miljövänlig biogas till bilar och bussar och förhoppningen är att satsningen ska få fart på branschen för förnyelsebar energi i kommunen.

Lars Hultström är en av de lantbrukare som vill skicka sitt överskott av gödsel till anläggningen. Tanken är att gödslet tillsammans med slaktavfall från Kronfågels kycklingslakteri i Valla ska utgöra råmaterialet i gasproduktionen. Men enligt Lars Hultström tvekar nu Kronfågel.

– För tillfället har de inte varit så intresserade av det här, men vi hoppas ju att ville komma med i projektet igen. Det skulle vara väldigt bra att blanda gödsel från grisar och slaktavfallet från kycklinganläggningen, då skulle vi ha två stora delar som skulle vara en bas i det här, sedan kan man stoppa in matavfall, hästgödsel och man kan stoppa in allt. Vi måste ha två stora delar som gör att biogasanläggningen har material in så det går att göra biogas, menar han.

Tom Hansen, som är fabrikschef på Kronfågels slakteri i Valla, säger att Kronfågel inte har hoppat av projektet men att det fortfarande är oklart om biogasanläggningen är en bra affär för företaget.  

Idag fraktar Kronfågel i Valla en stor del av sitt slaktavfall med lastbil till Danmark, vilket är dyrt och innebär en påfrestning för miljön i form av avgaser. Men allt slaktavfall från Kronfågel kan inte användas i en framtida biogasanläggning enligt Tom Hansen. Till exempel fjädrar, skulle även fortsättningsvis få fraktas bort och tas om hand på annat sätt. Och då kan det bli dyrare för företaget och ingen större vinst för miljön menar han.  

Conny Petrén som är närlingslivsenhetschef på Katrineholms kommun hoppas fortfarande att Kronfågel ska vara med i projektet eftersom det annars skulle vara svårt att genomföra, även om det inte är omöjligt.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".