Lärarstudenter förvånade över högskoleverkets rapport

Bara för några år sedan så pratades det om att det skulle bli lärarbrist, men nu larmar högskoleverket i en rapport att det istället kommer att bli ett stort överskott på högstadie- och gymnasielärare, och att landets lärosäten bör dra ned på antalet platser snarast. Malin Petersson och Helena Karlsson studerar båda till lärare på Mälardalens högskola.

– Jag tycker att det känns jättekonstigt att det kommer så plötsligt. Vi har fått höra hela utbildningen att det är lärarbrist och att det kommer att finnas hur mycket jobb som helst. Sedan helt plötsligt kommer det en rapport som säger helt annorlunda, säger Malin Petersson.

Hon menar att det inte är konstigt att det blir överflöd av lärare eftersom klasserna bara blir större och större, och att det blir mindre och mindre personal, för att det ska sparas pengar.
– Till hösten ska det bli 30-35 elever per klass. Men hur man ska hinna se och hjälpa alla då, och speciellt de som kanske är svaga, det vet jag inte, säger hon.

Helena Karlsson berättar att hennes pojkvän som nyligen gått ut lärarhögskolan redan märker av att det är svårt att få jobb, och att han har börjat söka jobb i Västerås eftersom det inte finns några jobb i Eskilstuna. Hon tror också att det är extra svårt att få jobb i Mälardalen.
– Det är ju här alla utbildas, menar hon. 

– Jag vet inte vad jag gör om det blir stor arbetslöshet bland lärare när jag är klar med min utbildning. Jag har ju inget annat att falla tillbaka på. Det är ju det här jag vill bli och det här jag har läst, så vad jag gör då, det är ett enda stort frågetecken, säger Malin Petersson.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista