Fler behöver hjälp för ätstörningar

Inte alla barn som behöver hjälp för sina ätstörningar i Sörmland vänder sig till den mottagning som finns. Under de senaste fem åren har varje år drygt 20 barn fått hjälp på ätstörningsmottagningen på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset. Men enligt psykologen Stein Haukebö, finns det troligen fler som behöver hjälp.

Han menar också att media varit delaktiga att sprida en falsk bild om svårigheten att få hjälp.  

Studier pekar på att mellan 6-10 procent av alla barn har någon form av ätstörning och många löser sina problem men för andra kan det gå så illa att det utvecklas till exempelvis Anorexia.

Anorexia är vanligast bland barn och då  främst flickor och unga kvinnor. Ungefär en av 10 är pojkar.

Den som drabbas känner sig ofta tjock, fastän hon eller han väger för lite. Å bara tanken på att gå upp i vikt eller att äta mat ger ångest.

Behandlingsmetoderna som finns i dag är effektiva, säger Stein Haukebö. På kliniken finns bland annat en lägenhet där barn kan få bo för att lära sig äta ordentligt. Alla som vänder sig hit får hjälp fortsätter han och säger att det är bra om barnen kommer under vård tidigt för när det väl går över till exempelvis anorexia blir det svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista