Lyckat projekt mot skolk nu permanent

Det började som ett projekt hösten 2004 för att få tillbaka högstadieelever i Eskilstuna kommun som skolkade mycket. Under det första läsåret hjälpte specialläraren Wanda Ljungquist, som startade skolkprojektet, ett tjugotal elever tillbaka till någon form av skolgång. Den framgången har gjort att verksamheten sedan januari i år är permanent.

Dessutom har ytterligare en lärare anställts, nämligen Lasse Svärd, och han föreslog direkt en ändring, nämligen ett namnbyte.

Och nu när det inte längre är ett projekt kallar man sig helt enkelt för Återvändarna. Men trots namnbytet är verksamheten i stort sett oförändrad.

Syftet är att fånga upp högstadieelever som skolkar. När en elev skolkar mycket kontaktas Lasse och Wanda. De försöker hjälpa eleven att gå tillbaka till den egna skolan men fungerar inte det kan de erbjuda undervisning hos Återvändarna.

Men hur de hjälper eleverna ser olika ut från fall till fall. Det här läsåret har man haft 12 elever hos Återvändarna.

En av eleverna som inte vill vara med i radio berättar att hon skolkade i stort sett hela sjuan och halva åttan.

Men genom Återvändarna har hon nu i slutet av nian kommit ikapp och har fullgoda betyg för att till hösten gå vidare till gymnasiet.

Trots att verksamheten går bra finns det saker Lasse och Wanja vill förbättra i framtiden.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".