Mobilmast orsakar protester

Planerna på en 42 meter hög mobiltelefonmast har orsakat stora protester i Kjula utanför Eskilstuna. Masten är tänkt att stå nära bostäder och vid en idrottsplats. De som bor där är oroliga för sina barn på grund av eventuell strålningen från masten. En mast så nära ett bostadsområde riskerar också att sänka värdet på fastigheterna i området.

Men det är inte lika viktigt, menar kjulabon Mattias Henriksson.

Den 42 meter höga masten är tänkt att stå inom ett par hundra meter från bostadshusen och direkt anslutning till en idrottsplats där, enligt Mats Henriksson, barnen i Kjula tränar och leker regelbundet.

Han och hans grannar fick besked om den planerade masten för bara ett par veckor sedan och ska till på fredag ha kommit in med sina synpunkter kring mastens placering.

Dessutom var det inte alla grannar som fick information, bara en del. Mattias Henriksson är kritiskt till båda sakerna. Informationen borde ha kommit tidigare och till alla, menar han.

Nu ska man samla in namnunderskrifter i protest mot masten och enligt Mattias Henriksson är man beredd att ta ärendet så långt det går.

Benny Karlsson, miljö- och byggnadsnämndens ordförande i Eskilstuna säger att det alltid blir protester kring masters placeringar och även om kommunen sedan ändrar sig och flyttar masten är det inte säker att nästa instans håller med kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista