Avloppsbyten inte subventionerade

Husägare vid Kälbroån och Tandlaån utanför Eskilstuna måste byta ut sina gamla avloppssystem för att klara de nya miljökraven, något som de reagerat starkt på i våra tidigare sändningar. På Miljö och byggförvaltningen i Eskilstuna arbetar Stefan Sjöberg och han säger att man på kommunen anser att husägarna själva måste ta ansvar för bytet av avloppssystemen.

Det kan kosta de berörda husägarna upp till 150 000 kronor att byta ut sina gamla avloppssystem för att de ska bli så effektiva så de klarar de krav som finns i Miljöbalken, framför allt är det fosforutsläppen som ska minskas med nya anläggningar. För de i området kring Kälbroån och Tandlaån som inte bytt ut sina gamla anläggningar inom tre år väntar vite.

Stefan Sjöberg på Miljö och byggförvaltningen i Eskilstuna förstår att det kan bli stora kostnader för enskilda människor men några subventioner från kommunen till husägarna är inte att räkna med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista