Bättre stämning på plan utan svordomar

I år införde Sörmlands fotbollsförbund en nollvision som bland annat innebär att en fotbollsspelare som svär när de missar mål får gult kort. De barnen som spelar fotboll vid Djurgårdsskolan i Eskilstuna säger att de har tagit till sig den nya hårdare domartolkningen. De tycker att den nya lagen är bra.

Syftet med nollvisionen är att vända en utveckling med ökat våld på fotbollsplanen. Förutom hårdare tag mot svordomar så har det också införts en halvtimmas utbildning i moral och etik för blivande fotbollsledare i Sörmland, straffavgiften som en förening måste betala när en spelare får rött kort har höjts till 500 kronor, pengarna som bland annat ska läggas på särskilda utbildningsinsatser i de föreningar där de röda korten duggar som tätast.

Emir Bijelonja som är fotbollsdomare från Nyköping, tycker att nollvisionen redan fått effekt. Stämningen blir mindre spänd på planen menar han.

Från nästa år blir det obligatoriskt med matchvärdar på alla matcher. De ska hjälpa till att dämpa upprörda känslor hos spelare, ledare och publik. Hans Petter Eriksson, ungdomsansvarig IFK Eskilstuna, är kluven till det kravet eftersom det innebär en ökad arbetsbelastning för ideellt arbetande föreningar.

Reporter Rer Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista