Miljoner till Eskilstuna i energistöd

Eskilstuna har fått 4,9 miljoner kronor i statligt stöd för energieffektivisering och övergång till förnybara bränslen i offentliga lokaler och nu har regeringen beslutat att förlänga stödet, så att ytterligare 1,5 miljarder kronor kan fördelas.

Det var under 2005 som regeringen införde investeringsstödet för energieffektivisering och en övergång till förnybara energikällor i offentliga lokaler. Två miljarder kronor skulle fördelas fram till utgången av 2006, men eftersom bara en fjärdedel av stödpengarna hittills har fördelats, så förlängs stödet nu alltså till utgången av år 2008.

I Eskilstuna har fastighetsägare till och med utgången av april beviljats bidrag motsvarande 50 kronor per invånare, vilket vid en jämförelse med övriga kommuner placerar Eskilstuna på 123 plats. Katrineholm, som ligger i topp, har beviljats drygt 58 miljoner eller hela 1.820 kronor per invånare.

Annette Brodin Rampe, affärsområdeschef på energibolaget EON Sverige säger att hon ser den globala uppvärmningen som ett av de allvarligaste hoten inför framtiden, men att man genom att effektivisera energianvändningen på det här sättet kan reducera utsläppen av växthusgaser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista