Risk att bli lurad

Lantbrukarnas Riksförbund har kommit överens med tre teleoperatör om utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefonnät.
Det betyder att en rad master kommer att byggas ut i länet. Men det är inte säkert att det blir så lätt för den enskilde bonden att förhandla med en stark teleoperatör, säger Rune Rundqvist är ordförande i LRF i Sörmland. -Operatörerna har förhandlat ett antal gånger och vet vad det kostar och lantbrukare är inte så vana att förhandla. LRF har kommit överens med tre mobiltelefonoperatörer för utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefonnät. Avtalet betyder att en rad master kommer att byggas ut i länet. Bonden, markägaren, får enligt avtalet rätt att anlita ett ombud för prisförhandling och granskning av avtalet. Telebolaget betalar kostnaden. Operatörerna arrenderar mark av bonden och regionala markägarmöten ska ske innan tillsammans med LRF. Skulle skador på marken uppstå ska bolaget ersätta markägaren. Det kan bli svårt för bonden att veta att han eller hon får rätt betalt, menar Rune Rundkvist i LRF. - Det finns en risk att bodnen kan bli lurad. Nätoperatörens jobb är att få ett så billigt avtal som möjligt. Det finns en risk att andra köper in sig på masten och använder den, men markägaren får inte något extra betalt för det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista