Placeringsplan för omstridd gasledning klar

Energibolaget Eon, gamla sydkraft, har bestämt sig för var bolaget vill att den planerade fossilgasledningen genom Sörmland ska dras. Det kan Sveriges Radio Sörmland avslöja idag.

Eon vill bygga en naturgasledning, eller som det också kallas, fossilgasledning, genom Sörmland och Västmanland för att erbjuda framförallt industrin i bland annat Sörmland, fossilgas som ersättning till kol eller olja. Efter att ha vägt samman olika intressen så har energibolaget Eon bestämt sig ett av de olika stråk som finns för en dragning.

Från Nyköpings kommun ska ledningen dras norrut väster om Yngaren in i Katrineholms kommun, enligt ett västligt alternativ, över Hjälmaren och rakt upp mot Kungsör och Hallstahammars kommun. En ledning ska sedan dras in mot Eskilstuna.

Nästa steg är att hitta en sträckning inom det här stråket. Om några veckor ska det finnas ett förslag till sträckning. Det förslaget ska presenteras för markägare som berörs.

Tanken är då att Eon tar upp en diskussion med den enskilde markägaren utifrån dennes intressen. Efter de diskussionerna ska mark och naturvärden värderas och i oktober räknar Eon med att ha bestämt sig för exakt sträckning och går in med en ansökan till energimyndigheten. Det tar sedan några år innan regeringen slutgiltigt fattar beslut.

Eon räknar med att börja bygga om tre, fyra år och att gasen sedan ska nå skogs- och stålindustri år 2011. Eon säger att naturgasen eller fossilgasen minskar energikostnaden för industrin. Eskilstuna kommun är mycket tveksamma till en gasledning och Katrineholms kommun har sagt nej. LRF har också protesterat mot planerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista