Starka reaktioner mot gasledning

Det är starka reaktioner bland markägare utanför Eskilstuna idag efter Radio Sörmlands avslöjande om var energibolaget Eon vill att den planerade fossilgasledningen ska dras. Eon har valt inom vilket stråk ledningen ska dras och det överraskar Maria Dahlin som är lantbrukare och äger mark i Öja utanför Eskilstuna.

– Jag blev jätteförvånad när Radio Sörmland ringde och berättade det här, eftersom vi markägare inte har fått reda på någonting. Så det är klart att det inte känns roligt idag, det är väldigt frustrerande, säger hon.

Energibolaget Eon vill bygga en naturgasledning, eller som det också kallas, en fossilgasledning, genom Sörmland för att erbjuda framförallt industrin i bland annat Sörmland och Bergslagen gas som ersättning till kol eller olja. Eon har bestämt sig för vilket område, eller stråk, man vill att ledningarna ska dras. Det är ett område som sträcker sig från Nyköpings kommun norrut in i Katrineholms kommun över Hjälmaren och rakt upp mot Kungsör. Det betyder en dragning öster om Alberga utanför Eskilstuna och inom det valda stråket finns exempelvis Öja och bygdens kyrka vilket betyder att det finns stor risk att lantbrukaren Maria Dahlin drabbas.
– De måste ju fram med sina jättemaskiner och de här rören någonstans i naturen. Det kommer nog att bli ett jättestort intrång i markerna, tror hon.

Eon ska inom några veckor föreslå en mer exakt sträckning och det ska presenteras för berörda markägare. Lantbrukarnas riksorganisation tycker att det är fel att Sverige ska importera fossilgas, Katrineholms kommun har sagt nej och Eskilstuna är mycket tveksamma till hela naturgasprojektet. Maria Dahlin i Öja är rädd för att intrånget i jordbrukslandskapet, i hagar och åkermark och även skogsmark, ska innebära stora ekonomiska förluster, särskilt när det gäller skogsmarken.
– Det är inte bra. Det kommer ju att bli ett stråk genom skogen som inte kommer med i det övriga skogsbeståndet, som jag tror blir svårt att få ersättning för. Skog är ju en långsiktig näring och det är det som är svårt att ersätta, menar hon. 

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se
Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista