Modern teknik ska lösa gamla mordfall

Polisens kriminalavdelning i Sörmland diskuterar nu vilka gamla våldsbrott som man ska ta upp för utredning igen. Bland annat gäller det mordet på Göran Flink, som mördades i sin lägenhet i centrala Eskilstuna 1993. Polisen hoppas att den nya DNA-tekniken ska kunna lösa gamla fall.

Den 22 maj är det 13 år sedan mordet på 42-årige Göran Flink i Eskilstuna. Trots 4000 förhör står polisen utan en mördare. Det här är bara ett av flera ouppklarade mordfall, som polisen i Sörmland ska titta närmare på igen.

Sedan tidigare pågår utredningen om dubbelmordet i Hedlandet för 20 år sedan. Där är polisen i slutfasen av utredningen, men åklagare Magnus Elwing har vägrat parat om vad han senast har kommit fram till när det gäller misstankarna mot de två som är misstänkta för att ha mördat det kurdiska paret.

Kriminalinspektör Börje Carlsson, en av de poliser som utrett fallet med mordet på Göran Flink, säger att det vore bra om någon går igenom utredningen med ”friska ögon”. Gamla vänskapsband och lojaliteter förändras med tiden och polisen hoppas att det kan vara en del i lösningen, eventuellt att någon träder fram. Polisen har bland annat säkrat DNA-spår från en av Flinks besökare den aktuella mordnatten.

Kriminalkommissarie Bengt Jansson, som har fått uppdraget att se vilka fall man kan granska mer, säger att man i första hand tittar på vilka olösta mordfall som kan vara aktuella att granska ytterligare. Han säger att det är den moderna DNA-tekniken som är orsaken.

De spår polisen inte kunde säkra för många år sedan med den tidens teknik kanske man kan göra idag. Polisen ska prioritera de fall som börjar närma sig avskrivning, för mord är det 25 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".