Tandlös får ingen hjälp

Vem ska egentligen ekonomiskt hjälpa en person som förlorat sina tänder till följd av starka mediciner? Den frågan har Roland Karlsson från Oxelösund ställt sig under flera år utan att få ett bra svar. Han är en av dem som hamnat mellan landstingets och Försäkringskassans stolar.
– Landstinget skyller på Försäkringskassan och Försäkringskassan skyller på landstinget, men moraliskt har båda ansvar att hjälpa mig.

Enligt Roland Karlsson är det starka mediciner under de år då han var psykiskt sjuk som har gjort att han tappat alla tänder i överkäken och snart även i underkäken. Men varken landstinget eller försäkringskassan verkar idag vilja kännas vid den kostnad på nästan 200 000 kronor som det förmodligen skulle kosta att sätta in tandimplantat.

Mitt emellan de båda myndigheterna, i ett till synes svårbegripligt system, står Roland Karlsson, mannen utan tänder i överkäken och med ett psyke som blir allt sämre.

– Det är klart att jag mår dåligt. Det blir ohållbart att sköta ett arbete. Jag kan inte skratta utan att hålla för mun. Jag kan inte gå ut på restaurang. Jag kan inte leva ett normalt liv. Saknar man tänder är man handikappad. Samhället måste hjälpa mig och andra som på grund av mediciner mist sina tänder.

Klara Johansson
klara.johanssoon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista