Tidning avslöjade vinnare innan TV-sändning

Tidningen Södermanlands Nyheter berättade i lördagens tidning att Östra skolan från Nyköping hade vunnit riksfinalen av ”Vi i femman” innan TV-sändningen av ”Vi i femman på kvällen. Det har fått många läsare att reagera kraftigt mot tidningen och menar att de blivit snuvade på spänningen när de fick veta resultatet innan.

- Vi hade valet att skriva det på lördagen eller på måndagen, med en två dagar gammal nyhet. Vi ville ha nyheten den dagen de vann. Vi ber om ursäkt om vi tagit bort spänningen för en grupp av läsare, säger Tomas André, nyhetschef och stf ansvarig utgivare på tidningen.

Vad borde Ni ha gjort?

- Vi skapade också en större spänning och drog fler till TV:n för vi hade ju en glädjefull bild på förstasidan. Vi kanske skulle ha hänvisat till hur det gick inne i tidningen istället för på förstasidan.

Hur skapar man spänning genom att berätta resultatet innan?

– Det är en svår fråga. Det är en balansgång. Att berätta två dagar senare är ju som att äta gammalt bröd till frukost. Vi är ju färskvara.

David Gustavsson
david.q.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista