Tandvård försäkringskassans problem

Landstinget kommenterar nu uppgifterna i våra nyheter om att Roland Karlsson från Oxelösund inte får tandvård eftersom landstinget och Försäkringskassan inte vill hjälpa honom. Roland Karlsson vill ha subventionerad tandvård eftersom han menar att orsaken till att han tappat de flesta av sina tänder är starka mediciner som han tvingats äta på grund av att han varit sjuk.

Den handläggare på Landstinget, Jörgen Thorstensson, som Roland Karlsson varit i kontakt med säger att det är försäkringskassan som bär ansvaret för att hjälpa honom. Men på försäkringskassan hänvisar man honom tillbaka till Landstinget. 

Urban Allard som är tillsynsman över hälso- och sjukvården i Sörmland menar till skillnad från handläggaren på landstinget att Roland Karlsson visst kan vara Landstingets ansvar. Detta eftersom det faktum att han tappat sina tänder på grund av medicinering kan ses som pågående behandling och därmed innefattas av högkostnadsskyddet. Det skulle innebära att Roland Karlsson bara behöver betala en del av de drygt 200 000 kronor som det skulle kosta att reparera hans tänder. 

I dag har Roland Karlsson inga tänder i överkäken och bara ett mindre antal tänder i underkäken kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista