Kritik för dålig missbruksvård

Länsstyrelsen i Sörmland riktar allvarlig kritik mot Eskilstuna kommuns missbrukarvård. Bland annat är kommunen för dålig på att söka upp missbrukare som kommunen vet är utsatta för livsfara på grund av sitt missbruk, menar Länstyrelsen.

Kerstin Eriksson som är områdeschef på arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna tycker att kritiken är berättigad. Vid en granskning tidigare i år hittade länsstyrelsens väsentliga brister i Eskilstuna kommuns sätt att följa upp vården av missbrukare.

I ett ärende som länsstyrelsen lyfter fram, nöjde sig kommunen med att söka en person via brev och telefon, trots att man konstaterat att risken för en ny överdos var överhängande om missbrukaren i fråga inte fick professionell hjälp. Kommunen lyckades inte få till något möte innan personen dog.

Länstyrelsen menar att det är allvarligt att kommunen fortsätter att arbeta så här trots att kommunen tidigare fått kritik av länsstyrelsen för att vara passiv.

Områdeschef Kerstin Eriksson menar att det redan har gjorts förändringar för att förhindra att sådant här upprepas.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".