Tidigare chef dömd för förskingring

Claes Bidebo, tidigare enhetschefen på Eskilstuna kommun, som stått åtalad för att ha förskingrat pengar och annan egendom från kommunen, dömdes idag till villkorlig dom för två fall av förskingring och försök till förskingring. Men enhetschefen friades från merparten av de brott som han stått åtalad för och nekar till alla anklagelser om brott.

Han slapp även betala både böter och det skadestånd på nära två miljoner kronor som Eskilstuna kommun krävt av honom. Claes Bidebo arbetade som chef för Datorteket i Eskilstuna med verksamhet för långtidsarbetslösa. Samtidigt var han aktiv i föreningslivet, bland annat som ordförande för kooperativet Bron som hade en butik för rättvisemärkta varor och drev olika biståndsprojekt.

Åtalet mot Bidebo handlade om att han i ett stort antal fall skulle ha förskingrat pengar och egendom från Eskilstuna kommun genom att bland annat överlåta bilar till kooperativet Bron, låta kommunen betala föreningsräkningar och bekosta renoveringen av föreningen KFUM:s lokaler. Uppemot två miljoner kronor skulle han ha förskingrat från kommunen till förmån för olika föreningar enligt åtalet.

Men Claes Bidebo frias från alla åtalspunkter utom en. Han fälls för att han överlåtit en lastbil och en traktor som tillhörde kommunen till kooperativet Bron där han själv var ordförande och för att han försökt föra över ytterligare två fordon till föreningen.

Claes Bidebo slipper böter eftersom han fick sparken och drabbades av arbetslöhet som en följd av sina brott. Han slipper också betala skadestånd på nära två miljoner till kommunen eftersom det krävs synnerliga skäl för att det ska bli aktuellt med skadestånd för skador som någon orsakat i sin tjänst.

Claes Bidebos advokat, Jan Lindskog, säger att man nu eventuellt ska överklaga domen. Enligt advokaten följde Bidebo de regler och rutiner som gällde och han menar fallet inte skulle ha tagits upp i tingsrätten alls eftersom det, enligt honom, är ett arbetsrättsligt fall och att kommunen därför inte borde ha gjort en polisanmälan.

Claes Bidebo, den tidigare enhetschefen som idag dömdes för förskingring till villkorlig dom, säger till radio Sörmland att han är oskyldig och att det brott han dömts för kan ligga honom i fatet när han i framtiden ska söka nya jobb. Därför funderar han på att överklaga domen.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".