Rörelsehindrade barn diskrimineras

Det finns få lekplatser för barn med funktionshinder, det här enligt siffror från Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU. De menar nu att Sverige på grund av det här inte lever upp till FN:s barnkonvetion. Matz Wahlkvist från RBU i Eskilstuna tycker att bristen på lekplatser leder till utanförskap.

Matz Wahlkvist menar att barnen hindras i sin utveckling av att inte kunna göra samma saker som alla andra barn och leka på lekplatser. Barnen får enligt honom inte samma möjligheter att hitta gränser genom lek.

Rothoffsparken i Eskilstuna är den enda plats i Eskilstuna där det finns en lekplats byggd så att alla barn ska kunna ta del av den, oavsett om de sitter i rullstol eller ej. Lekplatsen skiljer sig inte direkt från vanliga lekplatser, förutom att det finns några ramper till lekhuset och att marken under gungorna är gjord i gummimaterial istället för sand, vilket gör att rullstolarna kan rulla dit.

Trots att det inte krävs mycket för att bygga en lekplats för alla finns det få, knappt en procent av alla lekplatser i Sverige är handikappsvänliga. Få barn med rörelsehindrade barn kan därför leka i sin närmiljö, istället måste man ofta ta sig långt för att komma till en lekplats som funkar, vilket även är jobbigt för föräldrarna. Matz Wahlkvist menar att det är slitsamt psykiskt och psykiskt att det inte finns handikappanpassade lekplatser i tillräckligt stor utsträckning och han menar att det kräver stor planering om man ska ta sig till en handikappanpassad lekplats.

Enligt RBU lever Sverige inte helt upp till FN:s Barnkonvention, som bland annat säger att alla barn har rätt till lek, men Matz Wahlkvist säger att han trots allt känner att det finns större förståelse för frågan nu, bland annat planeras fem nya handikappsvänliga lekplatser i Eskilstuna, men det är fortfarande en tuff fajt för barnen och föräldrarna menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".