Bidebo hotar med arbetsrättslig tvist

Den tidigare kommunala enhetschefen i Eskilstuna, Claes Bidebo, vill nu att kommunens beslut att avskeda honom ska tas upp till ny förhandling med facket. Bidebo, som stått åtalad för att ha förskringrat miljoner från Eksilstuna kommun, friades av tingsrätten på alla punkter utom en på tisdagen och han ifrågasätter om kommunen hade rätt att avskeda honom.

Åtalet mot den tidigare enhetschefen Claes Bidebo, omfattade hela nio punkter, där han anklagades för att han grovt förskringrat och bedragit Esklistuna kommun på nära två miljoner kronor.

Men Bidebo friades av tingsrätten på alla punkter utom en. Det var fråga om förskingring när han överlät en gammal lastbil och en traktor som ägdes av kommunen till kopperativet Bron, en förening som sysslade med olika biståndsprojekt och där Bidebo själv var ordförande.

Men förskingringen sågs inte som grov eftersom fordonen tillsammans inte var värda mer än omkring 17 tusen kronor.

I samband med att Bidebos varslades om avsked hävdade hans fackförbund SKTF att de fel som Bidebo eventuellt begått berott på att kommunen inte gett honom tillräcklig ledning i arbetet.

På de punkter som tingsrätten friar Bidebo ger man facket stöd i den uppfattningen. Enligt tingsrätten har kommuens styrning i vissa fall varit så otydlig att det inte går att visa om Bidebo överskskridit sina befogenheter i tjänsten. 

Efter tingsrättens dom vill nu alltså Claes Bidebo återuppta förhandlingarna med sin tidigare arbetsgivare för att få jobbet tillbaka eller få skadestånd från kommunen för att han felaktigt fått sparken.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".