Företagare ska påskynda Ostlänken

Nu mobiliseras även företagarna i kampen för att tidigarelägga järnvägssatsningen Ostlänken. De lokala företagarna kan få vara med och investera i byggprojekten kring de nya resecentrumen. Dessutom finns det storföretag som är beredda att investera i själva järnvägsbygget. Det avslöjar regeringens utredare tidigare landshövding i Sörmland Bo Holmberg.

– Jag har uppsökts av tre-fyra intressenter, som är beredda att slanta upp jättestorapengar. Det är stora företag och betydande kreditinstitut, som jag kommer att presentera mer om i höst.

Snabbjärnvägen Ostlänken mellan Stockholm och Linköping kostar 14 miljarder kronor att bygga, men hittills har regeringen bara avsatt två och en halv miljard till och med år 2015. Tidigare landshövdingen Bo Holmbergs regeringsuppdrag är att utreda dels hur planering och tillstånd kan skyndas på, och dels att få fram andra pengar än statens.

Bo Holmberg tänker före sommaren att presentera vad han kallar för en kvinnlig planering med flera bollar i luften samtidigt, d.v.s. att man startar flera planprocesser samtidigt. Vid mötet i Linköpings stadshus på tisdagen deltog även representanter för det lokala näringslivet.

En projektgrupp ska nu undersöka intresset för att vara med och investera i projekten kring Ostlänken. Och betalningsviljan finns, säger Östgöta Enskilda Banks bankchef Harald Bengtsson.

- Det skulle kunna vara någon form av järnvägsobligation, att man förfinasierar de medel som man vet kommer senare, ökar takten i processen. I Nyköping bland annat kommer det att skapas kommersiella möjligheter som kommer bidra till finansieringen.

Claes Lundkvist, SR Östergötland
claes.lundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".