Bornemar: Rätt att avskeda Bidebo

Kommunen gjorde rätt i att avskeda den tidigare enhetschefen Claes Bidebo när han blev anklagad för att ha förskingrat från kommunen. Det säger Ann-Sofie Bornemar, ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna. Det spelar ingen roll att tingsrätten nu friade Claes Bidebo, på alla punkter utom en, för det var den punkten som var grund för avskedet menar Bornemar.

– Det blev fällande dom i tingsrätten när det gäller den delen som var orsaken till att vi sa upp den här personen, säger hon.

Åtalet mot den tidigare enhetschefen Claes Bidebo, omfattade hela nio punkter, där han anklagades för att han grovt förskingrat och bedragit Eskilstuna kommun på nära två miljoner kronor. Men Bidebo friades av tingsrätten på alla punkter utom en.

Det var fråga om förskingring när han överlät en gammal lastbil och en traktor, tillsammans värda omkring 17 000 kr, som ägdes av kommunen till kooperativet Bron, en förening som sysslade med olika biståndsprojekt där Bidebo själv var ordförande.

Och även om Claes Bidebo bara fälls för en bråkdel av det som han åtalades för så tycker Ann-Sofie Bornemar att domen gett kommunen ytterligare stöd för sitt beslut att sparka honom.

– Den enda slutsatsen jag kan dra av det här svaret är att vi kan stärka vår uppfattning, eftersom han de facto blev fälld i tingsrätten för förskingring och försök till förskingring när det gäller de här delarna, menar hon.

I domen, i de delar där han blev friad, där talas det ganska mycket om att det inte fanns tydliga beskrivningar om hans befattning och vad han hade behörighet och befogenhet att göra, och det var ingen som hade sagt ifrån om de här bisysslorna som han hade. Hur ser du på kommunens ansvar där, för att det har gått fel?

– Vi har ju en ganska tydlig delegationsordning där det står vem som får göra vad, och mig veterligen så står det inte någon stans att man får hantera kommunens egendom på det här sättet, och man tycker ju att han som chef borde ha läst det här och förstått det som står där, säger Ann-Sofie Bornemar.

Reporter: Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".