Många hotas inom vården

Hälso-, och sjukvården är en våldsam miljö. Enligt en undersökning från fackförbundet Kommunal har 4 av 5 vårdpersonal utsatts för våld och hot i arbetet. En av dom som drabbats är Thomas Ring som arbetar med autistiska ungdomar i Vingåker.

Thomas Ring visar revor i ansiktet, skador som uppkom för några veckor sen då en av de boende på behandlingshemmet för autistiska ungdomar där han arbetar blev våldsam.

Thomas Ring är inte ensam om att blivit utsatt för våld på arbetet, enligt en undersökning Kommunal gjort har åtta av tio som arbetar inom hälso-, och sjukvården drabbats av våld eller hot på jobbet, speciellt verbala hot förekommer dagligdags på många platser.

När en sådan situation uppstår ska det anmälas, något som inte alltid sker, enligt Thomas Ring.

Men även om mycket inte rapporteras har i alla fall antalet anmälningar inom vården skjutit i höjden de senaste åren, något Thomas Ring tror kan bero på nedskärningar som gör att färre anställda måste ta hand om fler brukare än tidigare, men också att anställda faktiskt blivit bättre på att anmäla tillbud.

Thomas Ring säger att ledningen där han arbetar är mycket bra på att uppmuntra sin personal att anmäla hot och våld, men att det inte är fallet på alla arbetsplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".