Oklara regler kring nytt hightechfordon

Ett nytt fordon, som Vägverket ännu inte har hunnit reglera säkerheten kring, trafikerar gatorna i Nyköping. Det är en amerikansk hightechprodukt, som heter Segway. Men det finns inga klara trafikbestämmelser ännu.
– Det finns i dagsläget inga bestämmelser så man får köra  med gott förstånd, säger Segway-entusiasten Bo Jacobsson från Nyköping. 

Tänk dig att du står på en platta som ligger an mot en axel med två hjul på vardera sida. Från mitten på plattan går en stång rakt upp och i maghöjd finns ett styre som du håller i. När du lutar dig framåt rullar fordonen framåt i max 20 km/h. Lutar du dig bakåt rullar det bakåt.

Den kallas Segway och är en batteridriven hightechpryl från USA och kostar 60 000. Det är en eldriven sparkcykel enkelt uttryckt. Näringsdepartementet har bett Vägverket att titta närmare på vilket regelverk och klassning som bör gälla för det här fordonet. Så tillsvidare är en Segway oklassad.

Inträffar det en olycka så blir det tingsrättens sak att i efterhand försöka avgöra vad det är för typ av fordon, var man har rätt att köra det och vilken säkerhetsutrustning som krävs. I Sverige uppskattar man att det finns mellan 100 och 200 stycken i privat ägo.

– Den skulle vara idealisk inom sjukvården där man åker sparkcykel idag.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".