Förslag att lägga ut förundersökningar på nätet får kritik från polisen

Miljöpartiets Claes Lissenko i Flen vill att kommunen ska satsa en del av plusjobben på att ta fram fakta om brottsligheten i kommunen. Lissenko är orolig över brottsligheten i Flen och föreslår att plusjobbare ska ta reda på fakta som sedan kan läggas ut på kommunens hemsida. Där ska anmälda brott och förundersökningar och domar offentliggöras, tycker Lissenko, som menar att det ger ökad kunskap och fler tips så att ouppklarade brott kan klaras upp i större utsträckning. Claes Lissenko själv vill inte kommentera förslaget utan hänvisar till partikollegan Robert Nordegren som skrivit förslaget.

– Flen som man inbillar sig är en liten och lugn kommun, där ligger antalet våldtäkter mot barn högst i hela Sörmland, menar Roger Nordengren miljöpartist i Flen.

Så ditt förslag att plusjobbare skulle följa upp förundersökningar, skulle man få ned antalet våldtäkter mot barn då?

– Jag hoppas i alla fall att man får mer kunskap om hur läget är inom kommunen. du menar,

Kjell Malmkvist närpolis i Flen menar att motivet till interpellationen, att få en förbättrad uppföljning av brottsutvecklingen i Flen, är det inget fel på men att det finns flera frågetecken kring de förslag som Miljöpartiets Claes Lissenko för fram i sin skrivelse.

Bland annat vill han att Plusjobbare ska anställas för att följa upp polisens förundersökningar och att undersökningarna ska läggas ut på kommunens webb.

Kjell Malmkvist menar att förslagen i princip är omöjliga att genomföra då förundersökningarna oftast är belagda med sekretess och han säger att polisen idag har en väl fungerande organisation med utredare med analytisk utbildning, och att han inte förstår hur nyanställda Plusjobbare skulle kunna göra ett sådant arbete bättre. Vidare skulle personuppgiftslagen hindra att förundersökningar publiceras på internet.

Kjell malmkvist ställer sig också frågande till den statistik som Lissenko för fram, vilken säger att brottsligheten ökar kraftigt i Flen.

Att förslaget skulle vara ogenomtänkt och icke genomförbart vill dock inte Claes Lissenko medge, och han vill inte heller ställa upp på en intervju, och Lissenko motiverar sin inställning med att han är för dåligt insatt i frågan för att kunna diskutera den.

Att han lämnat in en interpellation till Kommunstyrelsen som han varken skrivit eller kan stå för vill han inte kommentera. Istället hänvisar han alla frågor till Roger Nordengren som författat texten som kommenterar skrivelsen så här.

– Någonting måste man ju ändå kunna göra, även om det inte är så konkret, så är det ett steg i rätt riktning i alla fall, menar han.

Reporter Oskar Kollberg
oskar.kollberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".