SOS rapporterar inte arbetsplatsolyckor

SOS Alarm rapporterar inte längre alla arbetsplatsolyckor till polisen, vilket man gjort tidigare. Sedan i höst larmar man bara polisen om också räddningstjänsten måste rycka ut.

Mats Larsson är utredningschef på polisen i Eskilstuna och han beklagar SOS beslut eftersom det kan försämra polisens utredningar om arbetsplatsolyckor.

Enligt Anders Karlström på SOS Alarm beror deras nya policy på fler saker. Bland annat handlar det om sekretess. Men man säger också att arbetsgivare inte ska behöva tveka att kalla på ambulans om något skadat sig på arbetsplatsen bara för att polisen också ska komma dit.

SOS har fattat sitt beslut i samråd med socialstyrelsen och ser det som en anpassning till gällande lag.

Även om den person som ringer till SOS uttryckligen säger att det är en arbetsplatsolycka kontaktar man inte polisen som tidigare. Det är bara om en person kräver hjälp av räddningstjänsten som man också tar kontakt med polisen. I rena vårdärenden, där bara ambulans krävs, gör man det alltså längre inte.

Arbetsgivaren är skyldig att anmäla en arbetsplatsolycka till arbetsmiljöinspektionen. De i sin tur kontaktar polisen vid misstanke om brott. Det är ett förfarande som gör att polis och åklagare inte får se en eventuell brottsplats förrän lång tid efter det att olyckan skett och då kan mycket av eventuell bevisning vara borta, säger Mats Larsson. Han är också är rädd för att det här innebär att polisens vetskap om arbetsplatsolyckor minskar.

magnus.k.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".