Gymägare tar avstånd från stereoider

Den 26-årige Stockholmare som misstänks för att ha mördat sin 12-åriga styvdotter och våldtagit hennes 13-åriga kamrat i helgen missbrukade anabola stereoider. Men seriösa kroppsbyggare tar kraftigt avstånd från anabola stereoiderna. Det menar Micke Ohlsson från Eskilstuna som är flerfaldig svensk mästare och också nordisk mästare i bodybuilding och själv driver ett gym.

Den 26-årige Stockholmaren uppges ha varit känd bland sina gymkompisar för att använda stereoider.

Det är känt sedan tidigare att anabola stereoider - alltså preparat som utvecklats genom kemisk förändring av det manliga könshormonet testosteron - kan bidra till att den som använder preparaten blir våldsam, inte minst i samband med andra droger.

Hösten 2001 slogs en äldre man ihjäl i centrala Eskilstuna av en man som missbrukade anabola stereoider. Och ett mord i början av 80-talet, också det i Eskilstuna, är ett av de tidigare kända fallen som kopplas till preparaten.

Undersökningar visar att 2-4 procent av svenska ungdomar testat anabola. Men det är inte bara yttre våld som förknippas med anabola stereoider. På senare tid har undersökningar visat att dödstalen är högre för människor och det bidrar till en ökad försiktighet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".