Flera sörmländska skogssjöar övergödda

Tidigare har skogssjöar i det inre Sörmland betraktats som förhållandevis rena. Men nu visar det sig att tidigare välmående sjöar mår allt sämre på grund av övergödning. Det gäller bland annat sjöar i Gnesta och Flen. Som en följd hotas nu bland annat känsliga kräftarter.

Tidigare har flera av slättsjöarna Gnesta kommun varit förorenade, bland annat Kyrksjön vid Björnlunda där man de senaste åren försökt åtgärda resultaten av flera års övergödning.

Men nu verkar det alltså som att även skogssjöarna börjat bli alltför näringsrika med algblomning som en synbar konsekvens. 

Övre Marviken är en av dessa, Dunkern som ligger i Gnesta och Flens kommuner en annan. Länsstyrelsens kontroller har visat att sjöarna blivit allt näringsrikare. Och i just denna sjö så riskerar övergödningen att utplåna små, känsliga kräftarter som funnit där sedan den senaste istiden. De kan nämligen bara överleva i syrerika sjöar. 

Från kommunens sida har man redan reagerat på varningarna och man ska nu inventera alla avlopp runt Dunkern och även upprätta ett provtagningsprogram för att hitta orsaken till problemet där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".