Eskilstunaläkare HSAN-anmäls

Två läkare på Mälarsjukhusets akutmottagning i Eskilstuna har blivit anmälda till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att de inte upptäckte att en förståndshandikappad man brutit lårbenet. Och mannens syster som anmält läkarna säger att läkarnas miss ledde till att hennes bror fick gå med brutet ben i fyra veckor.

Det var i början av februari i år som den förståndshandikappade mannen föll och slog i benet. Vid två tillfällen, en gång direkt efter fallet, och ytterligare en gång två veckor senare, var mannen inne tillsammans med sin personliga assistent på Mälarsjukhusets akut. Tjänstgörande läkare undersökte och röntgade mannens fot och knä utan att hitta något benbrott och han skickades hem. Fyra veckor efter olyckan när kommunens personal upptäckte att mannen fortfarande inte kunde stödja på benet och att benet var vridet så fick han åka in till akuten en tredje gång. Vid det besöket röntgades också höften vilket visade att lårbenet var av och att han måste opereras direkt.  Mannens syster som gjort anmälan menar läkarna var medvetna om att brodern inte själv kunde beskriva sin smärta och att de borde ha varit mer noggranna.

Per Hagström 
per.hagström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".