Rökförbudet på krogen har blivit succé

Rökförbudet som infördes på allmänna platser för ett år sedan har blivit en stor succé. Det visar en undersökning som Folkhälsoinstitutet gjort. Tvärtemot vad restaurangbranschen oroade sig för går fler svenskar till krogen idag än tidigare. Christer Petterson är alkoholinspektör i Eskilstuna och han är bara positiv till rökförbudet eftersom både personal och restaurangägare enligt honom är mycket nöjda.

85 procent av dom som Folkhälsoinstitutet har frågat är positiva till rökförbudet som infördes på allmänna platser för ett år sedan. Restaurangbranschen som tidigare var orolig för minskad omsättning har istället fått fler gäster, och till och med åtta av tio rökare tycker förbudet är bra, något som förvånat Christer Petterson som är alkoholinspektör i Eskilstuna. Han tror docka att det är skönt för alla att slippa röken.

För de som jobbar på krogen har förbudet inneburit en markant skillnad, Sara Albertsson är servitris i Eskilstuna och hon säger att både gästerna och hon själv mår bättre av att slippa röken.

Reporter Oskar Kollberg
oskar.kollberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".