Autistiska barn tvingas byta skola

Verksamheten för autistiska barn på Nyckelskolan i Nyköping ska flyttas till Oppebyskolan. Det säger barn- och ungdomsnämnden i ett yttrande till Länsrätten, dit både föräldrarna till barnen vid Nyckelskolan och en enskild politiker har överklagat nämndens beslut att flytta skolan.

Länsrätten har samtidigt avslagit politikerns begäran om att arbetet med att flytta skolan ska avbrytas tills rätten avgjort frågan i sak. Det är nu därför fritt fram för Nyköpings kommun att fortsätta förbereda flytten av verksamheten för dom autistiska barnen vid Nyckelskolan till Oppebyskolan eftersom länsrätten nu avslagit moderatpolitikern Anniola Nilssons begäran om inhibition.

Anniola Nilsson, en av dom fyra borgerliga ledamöter som reserverade sig när socialdemokraterna och vänstern beslutade att flytta Nyckelskolan i slutet av april har som huvudinvändning i sitt överklagande att beslutet inte kommit till i laga ordning. Det eftersom den kommuntjänsteman som utrett frågan också sitter med i kommunfullmäktige för socialdemokraterna som vill att skolan ska flyttas. Tjänstemannen var alltså enligt Anniola Nilsson jävig, något som även dom sju klagande föräldrarna till barn på skolan tar upp.

Föräldrarna anser bland annat också att nämnden inte vägt in något barnperspektiv när beslutet om flytten togs. En av föräldrarna är Carola Lindqvist Wahlbeck och hon menar att man inte tar tillräckligt stor hänsyn till barnen som hon tror kommer att få det svårt på den nya skolan. Bland annat för att de på grund av sin autism har svårt för förändringar.

Kommunen anser dock att beslutet är taget i laga ordning och att frågan är tillräckligt diskuterad och genomlyst. Kommunen håller heller inte med om att tjänstemannen var jävig, utan att tjänstemän som alla övriga medborgare har rätt att vara med i politiska partier. Länsrätten ska nu pröva ärendet i sak.

Reporter Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".