Förskingringsdömd kan få skadestånd

Eskilstuna kommuns beslut att avskeda den dåvarande chefen för Datorteket i Eskilstuna, Claes Bidebo, i samband med att han anklagades för förskingring, är på väg att tas upp till nya fackliga förhandlingar.

Den tidigare enhetschefen Claes Bidebo, som stått åtalad bland annat för flera fall av trolöshet mot huvudman och för att ha grovt förskringrat miljonbelopp från Eskilstuna kommun friades för nyligen av tingsrätten på nästan alla punkter. Han dömdes för en mindre förskingring till ett värde på om kring 17 000 kr, och ett fall av försök till förskingring men slapp helt fängelse, böter och skadestånd.

Fackförbundet SKTF står fast vid sin inställning att det var fel av Eskilstuna kommun att avskeda Bidebo och nu har fackförbundet skickat in en begäran om central förhandling till motparten Sveriges kommuner och landsting.

SKTF har tidigare lagt ansvaret på Eksilstuna kommun och menat att eventuella fel som Claes Bidebo begått har berott på brister i styrning och kontroll från arbetsgivaren sida. SKTF kräver nu att kommunen ska betala skadestånd till Bidebo, men vill i dagsläget inte säga hur mycket pengar förbundet kräver.

SKTF tycker att kommunen ska betala skadestånd dels för den lön som Claes Bidebo gått miste om genom avskedandet, dels för den kränkning som facket menar att han utsatts för av arbetsgivaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".