Brister vid räddningsinsats på Mälaren

Det fanns stora brister vid räddningsinsatsen i samband med den stora isolyckan på Mälaren vid Ridön utanför Mariefred i vintras. Det visar en utredning från Sjöfartsverket.

Vid olyckan hamnade 14 skridskoåkare i vattnet och två av dem dog. Olyckan utlöste ett stort larm och en omfattande räddningsinsats sattes in.

En stor brist som Sjöfartsverket tar upp i sin rapport är att de räddningshelikoptrar som deltog i räddningsinsatsen inte kunde kommunicera med varandra eftersom de hade olika system och därför inte kunde ha radiokontakt.

Det var en av orsakerna till att räddningsledaren vid sjöräddningscentralen inte fick den nödvändiga överblicken över olycksplatsen.

Sjöfartsverkets utredning har nu lett till inte mindre än 18 rekommendationer för att en samordnad insats, där olika myndigheters resurser ska samverka, ska fungera bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".