Resegaranti på Länstrafikens bussar

Om du blir mer än 20 minuter försenad när du ska åka med buss ska du ha möjlighet att ta taxi. Så ser resegarantin ut som Länsstrafiken förväntas besluta om inom kort. Går förslaget igenom införs resegarantin från årsskiftet.

Riksdagen har i veckan beslutat att alla som ordnar resor ska erbjuda någon form av konsumentskydd när transporterna är försenade. Redan på onsdag i nästa vecka väntas Länstrafiken i Sörmland klubba igenom sin tolkning av konsumentskyddet, en resegaranti.

Inte oväntat tycker de bussresenärer vi pratat med att det här välkommet. Förslaget innebär att om bussen blir försenad 20 minuter eller mer får de resenärer som drabbas ersättning - antingen i form av pengar eller resecheckar på upp på upp till 300 respektive 350 kronor, enligt förslaget. Om bussen inte kommer alls kan man få rätt att ta taxi och skicka räkningen till Länstrafiken.

Reporter Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".