Vingåker lovar att åtgärda brister

Arbetsmiljön för sjuksköterskorna inom äldreomsorgen i Vingåkers kommun är allt för dålig. Tidigare har Arbetsmiljöverket hotat med vite på 100 000 kronor om inte arbetsmiljö förbättras. Men nu har Vingåkers kommun beslutat om ett antal förändringar som ska förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskorna inom äldreomsorgen.

Sjuksköterskorna inom äldreomsorgen i Vingåker har länge varit missnöjda med sin arbetssituation. De har saknat arbetsledning, känt sig underbemannade och tagit på sig för mycket jobb eftersom det inte funnits någon ordenligt beskrivning av deras arbetsuppgifter.

Efter arbetsmiljöverkets hot om vite på 100 000 kronor har Vingåkers kommun nu satt in en biträdande chef som ska hjälpa sköterskornas ordinarie chef med arbetsledningen. Kommunen har också börjat skriva om den gamla arbetsbeskrivningen för sjuksköterskorna och socialnämnden har föreslagit att bemanningen av sjuksköterskor ska ökas med en årsarbetskraft, något som kommunsstyrelsen senare tar beslut om.

Innan Arbetsmiljöverket fattar beslut om kommunen gjort tillräckligt och slipper vite så ska verket göra ytterligare ett besök i kommunen. Men Minke Wersäll som handlägger ärendet på verket säger att det lutar åt att det inte blir något vite eftersom kommunen verkar ta sjusköterskornas problem på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".