Lokal råvaror trendigt på restaurang

Det blir allt vanligare att restauranger använder sig av lokala råvaror, det säger flera representanter för livsmedelsbranschen som SR Sörmland talat med. En restaurang som hakat på den trenden är Qvarnen i Nyköping.

Joakim Hallberg som är kökschef på restaurang Qvarnen menar att det här bara fungerar om restaurangerna går ifrån rutinen att först skriva menyn och sedan ta in de råvarorna.

- Vi tar det vi har och skriver upp på menyn, förklarar Joakim Hallberg.

Sedan 2004 har ett så kallat matkluster funnits i Sörmland. En sammanslutning för att få lokala restauranger och butiker att hitta varandra.

Hans Naess som är klustermotor har också sett att trenden med lokala råvaror ökat senaste året. Han hoppas att det här sipprar ner så att även lite billigare restauranger hakar på. Han tror att trenden beror på att folk är trötta på den anonyma maten.

- Storskaligheten har gått så långt att det har växt fram ett behov av ett alternativ, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".