Fängelse för attentatsförsöket mot McDonalds

En 19-årig man från Södertälje dömdes på onsdagen till 1,5 års fängelse vid Lidköpings tingsrätt för försök till grov mordbrand och en 18-åring från Västra Götaland dömdes för medhjälp till 14 månaders sluten ungdomsvård.

Tingsrätten anser att 19-åringen tillverkat brandbomben, vilket han också har erkänt, och att 18-åringen hjälpte till med konstruktionen. Tingsrätten tror inte på deras påstående om att de skulle ha backat och sett till att brandbomben inte detonerade.

18-åringen säger att han inte försökt anlägga en brand och förnekar att han tillverkat bomben tillsammans med 19-åringen.

19-åringen säger att han inte placerat ut bomben i McDonalds toalett i Nyköping, utan att han bara haft uppdrag att ordna fram en bomb. Däremot erkänner han att han ”rekat” på platsen.

Enligt tingsrätten var syftet med att placera en bomb på hamburgerrestaurangen att bränna ner krogen, som sågs som en symbol för ett kapitalistiskt samhälle. De fälldes för attentatsförsöket på bevisning som exempelvis hemlig telefonavlyssning och fingeravtryck.

Sammanlagt dömdes 16 ungdomar med kopplingar till vänsterextremistiska Antifascistisk aktion (Afa) i samma mål, för olika typer av brott. 13 ungdomarna dömdes för förberedelse till grov misshandel av nazister.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".