Främlingsfientligt parti populärt hos unga

Sverigedemokraterna skulle bli det tredje största partiet och komma in i riksdagen om unga mellan 15 och 21 år fick välja. I undersökningen Ungt val 2006 som genomförts av Aftonbladet och internetsajten Lunarstorm uppger 11,9 procent att de skulle rösta på partiet. Betydligt fler pojkar än flickor stöder Sverigedemokraterna.

I Nyköping skulle nästan 12 procent av ungdomarna mellan 15 och 21 år rösta på Sverigedemokraterna. Och Nyköping är inte unikt. Det ser likadant ut i flera av länets kommuner. Faktum är att det främlingsfientliga partiet skulle bli det tredje största i Sörmland, och ta sig in i riksdagen. Oxelösunds kommun är en av de kommuner där många skulle rösta på Sverigedemokraterna, nästan var femte kille mellan 15 och 21 år.  Kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, Benita Wikström (s) säger att hon är bekymrad över Sverigedemokraternas framgånga bland unga och hon menar att politiker, skola och föräldrar har ett gemensamt ansvar för den uppkomna situationen. Det har framkommit farhågor om att Sverigedemokraterna kan ha manipulerat resultatet i undersökningen, vilket inte bekräftats av Ungt val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".