Friskolesatsning stänger kommunala skolor

Fler kommunala skolor i Eskilstuna kommer att läggas ner om de friskolor som nu vill etablera sig i kommunen tillåts göra det. Det säger socialdemokraten Jörgen Danielsson, som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna. Nämnden sa igår nej till fyra nya friskoleutbildningar som vill starta hösten 2007. Bara en ny friskola fick godkänt av kommunen.

Men i slutändan är det skolverket som bestämmer och enligt Jörgen Danielsson lyssnar de inte så mycket på kommunerna. Ovanligt många företag har ansökt om att få starta friskolor i Eskilstuna till hösten 2007.

Men den enda friskola som den styrande majoriteten tycker ska få etablera sig är gymnasieskolan Betula Doctrina som vill driva ett el- och energiprogram, något som kommunen inte själv erbjuder i dagsläget.

NTI-gymnasiet och John Bauer-gymnasiet som redan finns i Eskilstuna får inte kommunens godkännande att utöka med nya program och Wahlters gymnasium som vill starta ett samhällsvetenskapligt program med inriktning på idrott och IT får också nobben.

Det samma gäller Kunskapsskolan som vill starta en grundskola.

Kommunen menar att de friskolorna inte erbjuder något nytt i förhållande till kommunens utbildningar och att det inte finns tillräckligt många elever.

Men enligt Monica Gustavsson, moderat ledamot i Barn- och utbildningsnämnden så säger den borgerliga minoriteten av princip aldrig nej till friskolor. Monica Gustafsson tycker att kommunens skolor skulle må bra av konkurrens.

Per Hagström
per.hagström@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".