Mer skattepengar och höjning av biljettpriserna

Ägarna i Länstrafiken, Landstinget och kommunerna, kommer att få skjuta till ytterligare pengar till Länstrafiken de närmaste åren för att bussbolaget ska gå runt ekonomiskt. Dessutom planeras en höjning av biljettpriserna från årskiftet.
Det är bland annat bussföretagens dåliga ekonomi som gör att Länstrafiken och skattebetalarna får betala mer för kollektivtrafiken. Jämfört med budget för i år väntas trafiken bli närmare 28 miljoner kronor dyrare inom Länstrafiken. Trafiken med Linjebuss som entrepenör i Eskilstuna till hösten blir dyrare och dessutom kostar det nya linjenätet mer. Kostnaden för bussentrepenaderna, handikappanpassningen och allmänna kvalitetshöjningar på bussarna har ökat med mellan 25 och 30 procent. En översyn av linjenäten i de stora kommunerna behövs för att se var man kan spara pengar, menar Alf Engerfors, ordförande i Länstrafiken. Upphandlingen av busstrafik i Trosa- och Nyköpingsområdet med trafikstart nästa höst beräknas också bli dyrare. Därför tvingas Länstrafikens ägare skjuta till ytterligare 28 miljoner kronor nästa år jämfört med i år och ytterligare pengar år 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".