Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dömd poliskommissarie sparkas

Den 36-årige kriminalkommissarie, som dömdes av Högsta domstolen i våras till villkorlig dom för vapenbrott och tjänstefel, sparkas från sin tjänst. Det har rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd beslutat. Han skiljs från sin tjänst trots att han friades från nästan alla åtalspunkter.

Beslutet togs den första juni, men blev offentligt först på fredagen.

Kriminalkommissarien åtalades för att ha hanterat livsfarliga vapen och sprängämnen utan att ha rätt till det. Han samarbetade med en informatör från Eskilstuna och härvan nystades upp av polisen i Sörmland.

Tingsrätten i Eskilstuna dömde honom till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, men han friades helt av hovrätten.

Men Riksåklagaren ville att Högsta domstolen skulle pröva vapendelen av målet för att få svar på vilka möjligheter polisen har att hantera vapen på det sätt som åklagaren åtalade honom för. Högsta domstolen utredde om polismannen i sin tjänst hade tillstånd att ha vapnen, som han tagit i beslag vid olika operationer i kriminella kretsar.

Kommissarien dömdes av HD på två av fem åtalspunkter. I ett fall dömdes han för vapenbrott. Det gäller en skjutövning tillsammans med några personer han träffat på en privat middag.

I det andra fallet dömdes kommissarien för tjänstefel. Det gäller beslaget och innehavet av ett israeliskt automatvapen som informatören från Eskilstuna ”lurade av” en kriminell liga i Eskilstuna och som kommissarien förvarade i sitt säkerhetsskåp, men som kommissarien såg till att ligan fick tillbaka för att skydda informatören och inte avslöja hans identitet.

På fredagen kom beskedet att han förlorar jobbet, men han kan begära förhandling och ifrågasätta om beslutet är giltigt i en arbetsrättslig tvist.

Nämnden ser allvarligt på de brott kommissarien dömdes för och menar att det är oacceptabelt att en polis hos polismyndigheten hämtar flera beslagtagna skjutvapen och låter obehöriga personer skjuta med dem för nöjes skull.

Nämnden är också mycket kritisk mot att han lämnat ut ett automatvapen till en informatör för vidarebefordran till kriminella personer och hävdar att kommissarien grovt åsidosatt sina åligganden mot sin arbetsgivare, polismyndigheten.

Samtidigt ska åklagare nu utreda om Stockholmspolisen använt olagliga metoder vid två andra operationer, det efter uppgifter som den nu avskedade kommissarien lämnat.

Kommissarien hävdade att de operationer han genomförde var nödvändiga för att värva och leda hemliga infiltratörer och att han hade stöd för sina metoder från överordnade chefer.

(Läs mer här ovan)

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

(ekot/TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".