"Länets kustfiske riskerar att slås ut"

Den ekonomiska ersättningen till de Sörmländska kustfiskare, som fått fångst och fiskeredskap förstörda av gråsäl, minskar i länet. För 2005 har länstyrelsen fått 460 000 kronor som ska gå till ersättning till kustfiskarna. 2004 var den summan 675 000 kronor. Sten Nilsson som är länsfiskekonsulent i Sörmland tror att det minskade stödet kan innebär att kustfisket slås ut i Sörmland.

Det är den ökade sälstammen i kombination med sämre ekonmisk ersättning och de faktum att medelåldern bland de nu yrkesverksamma fiskarna är hög som gör att Sten Nilsson har svårt att se en framtid för det kustnära fisket i sörmland. Vem vill, menar han, ta över en verksamhet som inte får det stöd som behövs och där mycket av tiden går ut på att laga förstörd utrustning.

Sälen går ner i näten och redskapen och hämtar fångad fisk och förstör samtidigt utrustningen. Sälarna är mycket läraktiga och fattar snabbt de försök som görs att hålla dem borta. Sälstammen har ökat generellt i landet men framför allt längst med sörmlandskusten. Förra året räknade man in runt 2700 sälar. För bara ett par år sedan handlade om runt 600 individer. Sten Nilsson vill nu att skyddsjakten på säl ökar och att blir tillåtet att skjuta sälen från båt.

Reporter Magnus Johansson
magnus.k.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".