Mindre blågröna alger i sommar

Fortsätter det varma vädret som vi haft de senaste dagarna så kommer de blågröna algerna snabbt att växa till sig, men det blir mindre av de blågröna algerna i sommar jämfört med förra sommaren, säger marinbiologen Helena Höglander på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Just nu finns det mycket tallpollen utmed Östersjökusten. Det ser ut som blågröna alger, men det är det inte och det är helt ofarligt. Det är pollen som fallit ner på havsytan och förts ihop av vindar och strömmar och finns på öppet hav, vid kusten och i insjöar.

Vid Hanöbukten i Skåne, runt Gotland och även i Stockholms skärgård är det mindre näringsämnen i år än tidigare och där förväntar man sig mindre algblomning i år. Men i södra östersjön vid Hanöbukten och söder om Öland finns höga halter av näringsämnen och där kan det bli mycket algblomning även i år.

Algblomningen beror på hur mycket näringsämnen och syre det finns i vattnet och det ser lite olika ut och beror bland annat på hur mycket syrerikt vatten som kommit in från Västkusten under året. Men blir det varmt och lugnt väder blir det mer algblomning.

Om man sväljer större mängder av vatten med blågröna alger kan man må illa och få huvudvärk, men man kan också få hudirritation. En ökad risk finns för barn som får kallsupar när de leker vid strandkanten eller för exempelvis hundar eller katter eftersom de är mindre och känsligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".