Kameror inget för sjukvården

Många landsting i landet har börjat sätta upp bevakningskameror på sjukhusen för att skapa en tryggare miljö för patienter och personal. Men Lars Gunnar Svensson, säkerhetschef på Landstinget Sörmland tror inte att det är den bästa lösningen. Han vill istället skapa en så trygg miljö att bevakningskameror inte behövs

På vissa sjukhus i västra Götaland planeras att sätta upp 400 kameror och på Karolinska sjukhuset i Stockholm kommer det ske en fördubbling till 80 kameror redan nästa år, det skriver tidningen Dagens Samhälle. Men till skillnad från dem satsar Landstinget Sörmland istället på större öppna ytor, mer belysning och låsta dörrar, säger säkerhetschefen på landstinget Lars Gunnar Svensson.

Eva Karlsten jobbar som sjuksköterska på akutkliniken vid Nyköpings lasarett. Hon tycker hon också att det behövs mer praktiska åtgärder än tekniska. Karlsten menar att det är bättre med exempelvis väktare eftersom de kan hjälpa till i stunden. Med kameraövervakning går det visserligen se vad som hänt men då är det ju för sent att hjälpa någon som råkat illa ut, menar hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".