Lokalproducerad mat allt populärare

Lokalproducerad mat blir allt populärare och fler och fler kommuner vill nu ha sån mat till sina skolor och äldreboenden, det menar Hans Naess som driver projektet Sörmlands matkluster. Trosa kommun är en av de där man nu ska börja använda sig av lokala producenter.

Just nu går lammen och tackorna tillsammans i hagen på gården Norra Stene och söker skugga, men till hösten kanske dom ligger på tallrikarna hos skolbarnen i Trosa eller Vagnhärad bara en mil bort.

För till vårens livsmedelsupphandling så har den ekonomiska föreningen Rheum där gården ingår fått med några produkter till Trosa kommun. Nöt- och lammfärs och vitkål är några av dom produkter som via föreningen kommer att säljas till Trosa. Även Katrineholm och Flen har börjat titta efter alternativet att kunna välja närproducerad mat i sina upphandlingar.

Karina Dalunde är ordförande i Rheum och hon är glad över kommunernas ökade intresse för lokalproducerad mat. Dels så menar hon att de kortare transporterna ger miljövinster och dels att man får en positiv relation till mat som är närproducerad.

Ofta brukar kommunerna hänvisa till att det är för dyrt att handla ekologisk mat och att det därför inte serveras i skolorna. Men i Trosa har man inte tillsatt några extra medel för att kunna öka andelen ekologisk och närproducerad mat berättar Kerstin Tibbling kostansvarig i kommunen. Hon menar att det fortfarande är dyrare att handla in, men att man lyckats få ner priserna på andra varor i stället vilket ökat utrymmet för ekologisk mat.

Reporter Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".