Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Länsstyrelsen tveksam till vindkraft på land

Publicerat torsdag 15 juni 2006 kl 07.41

Stora vindkraftverksparker på land är inte aktuella i Sörmland även om det blåser tillräckligt på vissa håll. Den bedömningen gör länsstyrelsen i ett remissvar till regeringen. Det beror bland annat på att många sörmländska kommuner, framför allt kustkommunerna, är mycket negativa till vindkraftsnurror på land.

Länsstyrelsen i Sörmland menar att det finns större förutsättningar att bygga ut vindkraften till havs.

- Där finns inte så mycket motstående intressen som när det gäller storskalig vindkraftsutbyggnad på land, det säger Patrik Nissen, chef för länsstyrelsens plan- och kulturmiljöenhet 

Idag finns det inte ett enda vindkraftverk i Sörmland. En ansökan om en första mindre så kallad gårdssnurra behandlas just nu i Vingåker.

Det kan jämföras med mellan 50 och 60 liknande gårdskraftverk i grannlänet Östergötland.

I Sörmland har länsstyrelsen, på uppdrag av energimyndigheten, tidigare pekat ut ett område utanför Hävringe som sedan utsetts till riksintresse för havsbaserad vindkraft. Men hittills har inga intressenter dykt upp vilket kan bero på att det är dubbelt så dyrt att bygga till havs som på land.

Regeringen som via länsstyrelserna nu tittat på möjligheterna för storskalig landbaserad vindkraft höjer nu också målen för hur mycket energi som ska produceras av vindkraft. För Sörmlands del innebär det minst en fördubbling av målen jämfört med energimyndighetens tidigare beräkningar.    

Länsstyrelsen anser att det kan uppnås med satsning på havsbaserad storskalig vindkraft och gårdssnurror som dem i Östergötland som komplement.

Av dom sex sörmländska kommuner som tillfrågats så är det bara Katrineholm, Eskilstuna och Strängnäs som kan tänka sig storskalig vindkraft. Kustkommunerna Nyköping, Trosa och Oxelösund är klart negativa, trots vindförutsättningarna är goda där.

Men det går inte att ge några garantier för att   kustkommunerna kommer att slippa större vindkraftsparker om någon markägare vill sälja en bit mark till något av dom stora energibolagen.

- Vi får se hur vindkraftbranschen kommer att agera de närmaste åren. Regeringen är ju tydlig med att man vill öka andelen förnyelsebar energi där ju vindkraften är en del, säger Patrik Nissen, chef för länsstyrelsens plan- och kulturmiljöenhet.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".